Quiz....
1. The SI unit of molarity is:
A) mol kg⁻¹
B) mol L⁻¹
C) g L⁻¹
D) kg mol⁻¹
Answer: B) mol L⁻¹
2. The lowering of vapour pressure is explained by:
A) Henry's Law
B) Boyle's Law
C) Raoult's Law
D) Charles' Law
Answer: C) Raoult's Law
3. Which of the following is a colligative property?
A) Density
B) Surface Tension
C) Osmotic Pressure
D) Viscosity
Answer: C) Osmotic Pressure
4. The oxidation state of chromium in K₂Cr₂O₇ is:
A) +2
B) +3
C) +6
D) +7
Answer: C) +6
5. The standard electrode potential of SHE is:
A) +1.0 V
B) 0.0 V
C) -1.0 V
D) +0.5 V
Answer: B) 0.0 V
6. The catalyst used in the Haber Process is:
A) Nickel
B) Platinum
C) Iron
D) Copper
Answer: C) Iron
7. The IUPAC name of CH₃CHO is:
A) Methanal
B) Ethanal
C) Propanal
D) Ethanone
Answer: B) Ethanal
8. Alcohols contain which functional group?
A) –COOH
B) –CHO
C) –OH
D) –NH₂
Answer: C) –OH
9. Which reagent distinguishes aldehydes from ketones?
A) Fehling's Solution
B) Tollens' Reagent
C) Bromine Water
D) Both A and B
Answer: D) Both A and B
10. Vitamin C is also known as:
A) Calciferol
B) Retinol
C) Ascorbic Acid
D) Tocopherol
Answer: C) Ascorbic Acid
11. PVC is prepared from:
A) Ethene
B) Vinyl Chloride
C) Propene
D) Styrene
Answer: B) Vinyl Chloride
12. Which gas is evolved when sodium reacts with ethanol?
A) Oxygen
B) Nitrogen
C) Hydrogen
D) Carbon Dioxide
Answer: C) Hydrogen
13. Methanol is commonly called:
A) Grain Alcohol
B) Wood Spirit
C) Rectified Spirit
D) Vinegar
Answer: B) Wood Spirit
14. The hybridization of carbon in methane is:
A) sp
B) sp²
C) sp³
D) dsp²
Answer: C) sp³
15. Which oxide is used as a catalyst in the Contact Process?
A) Fe₂O₃
B) MnO₂
C) V₂O₅
D) CuO
Answer: C) V₂O₅
16. Galvanization is done using:
A) Copper
B) Zinc
C) Iron
D) Silver
Answer: B) Zinc
17. DNA stands for:
A) Deoxyribonucleic Acid
B) Dinitrogen Acid
C) Double Nuclear Acid
D) Deoxy Nuclear Atom
Answer: A) Deoxyribonucleic Acid
18. Which amino acid contains sulphur?
A) Glycine
B) Alanine
C) Cysteine
D) Valine
Answer: C) Cysteine
19. The rate of a chemical reaction is studied in:
A) Electrochemistry
B) Chemical Kinetics
C) Biomolecules
D) Polymers
Answer: B) Chemical Kinetics
20. Which law relates the amount of substance deposited during electrolysis to electricity passed?
A) Boyle's Law
B) Charles' Law
C) Faraday's First Law
D) Graham's Law
Answer: C) Faraday's First Law
21. Which of the following is a thermosetting polymer?
A) Polythene
B) PVC
C) Bakelite
D) Nylon-6
Answer: C) Bakelite
22. Which of the following is a biodegradable polymer?
A) Teflon
B) Nylon-6,6
C) PHBV
D) PVC
Answer: C) PHBV
23. Which of the following is a reducing sugar?
A) Sucrose
B) Glucose
C) Starch
D) Cellulose
Answer: B) Glucose
24. Which chapter deals with coordination compounds?
A) Solutions
B) Amines
C) Coordination Compounds
D) Biomolecules
Answer: C) Coordination Compounds
25. Which of the following is an example of a primary alcohol?
A) Ethanol
B) Propan-2-ol
C) tert-Butanol
D) Acetone
Class 10 Science Quiz (25 MCQs with Options & Answers)
Board Level | CBSE
1. Which gas is released when zinc reacts with dilute hydrochloric acid?
A) Oxygen
B) Hydrogen
C) Carbon Dioxide
D) Nitrogen
Answer: B) Hydrogen
2. Rusting of iron is an example of:
A) Reduction
B) Oxidation
C) Neutralization
D) Decomposition
Answer: B) Oxidation
3. Which acid is present in lemon?
A) Acetic Acid
B) Hydrochloric Acid
C) Citric Acid
D) Sulphuric Acid
Answer: C) Citric Acid
4. The pH value of a neutral solution is:
A) 0
B) 5
C) 7
D) 14
Answer: C) 7
5. Which gas is produced during photosynthesis?
A) Carbon Dioxide
B) Oxygen
C) Nitrogen
D) Hydrogen
Answer: B) Oxygen
6. The functional unit of the kidney is:
A) Neuron
B) Nephron
C) Alveolus
D) Villus
Answer: B) Nephron
7. Which blood vessels carry blood away from the heart?
A) Veins
B) Capillaries
C) Arteries
D) Venules
Answer: C) Arteries
8. The process by which green plants prepare food is called:
A) Respiration
B) Photosynthesis
C) Digestion
D) Transpiration
Answer: B) Photosynthesis
9. Which mirror is used as a rear-view mirror in vehicles?
A) Plane Mirror
B) Convex Mirror
C) Concave Mirror
D) Cylindrical Mirror
Answer: B) Convex Mirror
10. The SI unit of electric current is:
A) Volt
B) Ohm
C) Ampere
D) Watt
Answer: C) Ampere
11. Ohm's Law is represented by:
A) P = VI
B) V = IR
C) E = mc²
D) F = ma
Answer: B) V = IR
12. The power of an electric bulb is measured in:
A) Joule
B) Watt
C) Volt
D) Ampere
Answer: B) Watt
13. Which lens is used to correct myopia?
A) Convex Lens
B) Concave Lens
C) Cylindrical Lens
D) Bifocal Lens
Answer: B) Concave Lens
14. The image formed by a plane mirror is:
A) Real and Inverted
B) Virtual and Erect
C) Real and Enlarged
D) Virtual and Inverted
Answer: B) Virtual and Erect
15. Which hormone is responsible for growth in humans?
A) Insulin
B) Thyroxine
C) Growth Hormone
D) Adrenaline
Answer: C) Growth Hormone
16. The genetic material present in cells is:
A) Protein
B) DNA
C) RNA
D) Lipid
Answer: B) DNA
17. Which of the following is a renewable source of energy?
A) Coal
B) Petroleum
C) Solar Energy
D) Natural Gas
Answer: C) Solar Energy
18. Which greenhouse gas is mainly responsible for global warming?
A) Oxygen
B) Carbon Dioxide
C) Nitrogen
D) Helium
Answer: B) Carbon Dioxide
19. The process of breaking down biodegradable waste is carried out by:
A) Producers
B) Consumers
C) Decomposers
D) Carnivores
Answer: C) Decomposers
20. Which of the following is a biodegradable waste?
A) Plastic Bottle
B) Glass
C) Vegetable Peels
D) Polythene Bag
Answer: C) Vegetable Peels
21. The chemical formula of bleaching powder is:
A) NaHCO₃
B) CaOCl₂
C) Na₂CO₃
D) CaCO₃
Answer: B) CaOCl₂
22. Which metal is liquid at room temperature?
A) Sodium
B) Mercury
C) Iron
D) Aluminium
Answer: B) Mercury
23. The speed of light in vacuum is approximately:
A) 3 × 10⁶ m/s
B) 3 × 10⁷ m/s
C) 3 × 10⁸ m/s
D) 3 × 10⁹ m/s
Answer: C) 3 × 10⁸ m/s
24. Which blood group is called the universal donor?
A) A
B) B
C) AB
D) O
Answer: D) O
25. Which of the following is an example of a chemical change?
A) Melting of Ice
B) Boiling of Water
C) Burning of Paper
D) Breaking of Glass
Answer: C) Burning of Paper