Quiz

Quiz....

1. The SI unit of molarity is:

A) mol kg⁻¹
B) mol L⁻¹
C) g L⁻¹
D) kg mol⁻¹

Answer: B) mol L⁻¹


2. The lowering of vapour pressure is explained by:

A) Henry's Law
B) Boyle's Law
C) Raoult's Law
D) Charles' Law

Answer: C) Raoult's Law


3. Which of the following is a colligative property?

A) Density
B) Surface Tension
C) Osmotic Pressure
D) Viscosity

Answer: C) Osmotic Pressure


4. The oxidation state of chromium in K₂Cr₂O₇ is:

A) +2
B) +3
C) +6
D) +7

Answer: C) +6


5. The standard electrode potential of SHE is:

A) +1.0 V
B) 0.0 V
C) -1.0 V
D) +0.5 V

Answer: B) 0.0 V


6. The catalyst used in the Haber Process is:

A) Nickel
B) Platinum
C) Iron
D) Copper

Answer: C) Iron


7. The IUPAC name of CH₃CHO is:

A) Methanal
B) Ethanal
C) Propanal
D) Ethanone

Answer: B) Ethanal


8. Alcohols contain which functional group?

A) –COOH
B) –CHO
C) –OH
D) –NH₂

Answer: C) –OH


9. Which reagent distinguishes aldehydes from ketones?

A) Fehling's Solution
B) Tollens' Reagent
C) Bromine Water
D) Both A and B

Answer: D) Both A and B


10. Vitamin C is also known as:

A) Calciferol
B) Retinol
C) Ascorbic Acid
D) Tocopherol

Answer: C) Ascorbic Acid


11. PVC is prepared from:

A) Ethene
B) Vinyl Chloride
C) Propene
D) Styrene

Answer: B) Vinyl Chloride


12. Which gas is evolved when sodium reacts with ethanol?

A) Oxygen
B) Nitrogen
C) Hydrogen
D) Carbon Dioxide

Answer: C) Hydrogen


13. Methanol is commonly called:

A) Grain Alcohol
B) Wood Spirit
C) Rectified Spirit
D) Vinegar

Answer: B) Wood Spirit


14. The hybridization of carbon in methane is:

A) sp
B) sp²
C) sp³
D) dsp²

Answer: C) sp³


15. Which oxide is used as a catalyst in the Contact Process?

A) Fe₂O₃
B) MnO₂
C) V₂O₅
D) CuO

Answer: C) V₂O₅


16. Galvanization is done using:

A) Copper
B) Zinc
C) Iron
D) Silver

Answer: B) Zinc


17. DNA stands for:

A) Deoxyribonucleic Acid
B) Dinitrogen Acid
C) Double Nuclear Acid
D) Deoxy Nuclear Atom

Answer: A) Deoxyribonucleic Acid


18. Which amino acid contains sulphur?

A) Glycine
B) Alanine
C) Cysteine
D) Valine

Answer: C) Cysteine


19. The rate of a chemical reaction is studied in:

A) Electrochemistry
B) Chemical Kinetics
C) Biomolecules
D) Polymers

Answer: B) Chemical Kinetics


20. Which law relates the amount of substance deposited during electrolysis to electricity passed?

A) Boyle's Law
B) Charles' Law
C) Faraday's First Law
D) Graham's Law

Answer: C) Faraday's First Law


21. Which of the following is a thermosetting polymer?

A) Polythene
B) PVC
C) Bakelite
D) Nylon-6

Answer: C) Bakelite


22. Which of the following is a biodegradable polymer?

A) Teflon
B) Nylon-6,6
C) PHBV
D) PVC

Answer: C) PHBV


23. Which of the following is a reducing sugar?

A) Sucrose
B) Glucose
C) Starch
D) Cellulose

Answer: B) Glucose


24. Which chapter deals with coordination compounds?

A) Solutions
B) Amines
C) Coordination Compounds
D) Biomolecules

Answer: C) Coordination Compounds


25. Which of the following is an example of a primary alcohol?

A) Ethanol
B) Propan-2-ol
C) tert-Butanol
D) Acetone

Answer: A) Ethanol

Class 10 Science Quiz (25 MCQs with Options & Answers)

Board Level | CBSE

1. Which gas is released when zinc reacts with dilute hydrochloric acid?

A) Oxygen
B) Hydrogen
C) Carbon Dioxide
D) Nitrogen

Answer: B) Hydrogen


2. Rusting of iron is an example of:

A) Reduction
B) Oxidation
C) Neutralization
D) Decomposition

Answer: B) Oxidation


3. Which acid is present in lemon?

A) Acetic Acid
B) Hydrochloric Acid
C) Citric Acid
D) Sulphuric Acid

Answer: C) Citric Acid


4. The pH value of a neutral solution is:

A) 0
B) 5
C) 7
D) 14

Answer: C) 7


5. Which gas is produced during photosynthesis?

A) Carbon Dioxide
B) Oxygen
C) Nitrogen
D) Hydrogen

Answer: B) Oxygen


6. The functional unit of the kidney is:

A) Neuron
B) Nephron
C) Alveolus
D) Villus

Answer: B) Nephron


7. Which blood vessels carry blood away from the heart?

A) Veins
B) Capillaries
C) Arteries
D) Venules

Answer: C) Arteries


8. The process by which green plants prepare food is called:

A) Respiration
B) Photosynthesis
C) Digestion
D) Transpiration

Answer: B) Photosynthesis


9. Which mirror is used as a rear-view mirror in vehicles?

A) Plane Mirror
B) Convex Mirror
C) Concave Mirror
D) Cylindrical Mirror

Answer: B) Convex Mirror


10. The SI unit of electric current is:

A) Volt
B) Ohm
C) Ampere
D) Watt

Answer: C) Ampere


11. Ohm's Law is represented by:

A) P = VI
B) V = IR
C) E = mc²
D) F = ma

Answer: B) V = IR


12. The power of an electric bulb is measured in:

A) Joule
B) Watt
C) Volt
D) Ampere

Answer: B) Watt


13. Which lens is used to correct myopia?

A) Convex Lens
B) Concave Lens
C) Cylindrical Lens
D) Bifocal Lens

Answer: B) Concave Lens


14. The image formed by a plane mirror is:

A) Real and Inverted
B) Virtual and Erect
C) Real and Enlarged
D) Virtual and Inverted

Answer: B) Virtual and Erect


15. Which hormone is responsible for growth in humans?

A) Insulin
B) Thyroxine
C) Growth Hormone
D) Adrenaline

Answer: C) Growth Hormone


16. The genetic material present in cells is:

A) Protein
B) DNA
C) RNA
D) Lipid

Answer: B) DNA


17. Which of the following is a renewable source of energy?

A) Coal
B) Petroleum
C) Solar Energy
D) Natural Gas

Answer: C) Solar Energy


18. Which greenhouse gas is mainly responsible for global warming?

A) Oxygen
B) Carbon Dioxide
C) Nitrogen
D) Helium

Answer: B) Carbon Dioxide


19. The process of breaking down biodegradable waste is carried out by:

A) Producers
B) Consumers
C) Decomposers
D) Carnivores

Answer: C) Decomposers


20. Which of the following is a biodegradable waste?

A) Plastic Bottle
B) Glass
C) Vegetable Peels
D) Polythene Bag

Answer: C) Vegetable Peels


21. The chemical formula of bleaching powder is:

A) NaHCO₃
B) CaOCl₂
C) Na₂CO₃
D) CaCO₃

Answer: B) CaOCl₂


22. Which metal is liquid at room temperature?

A) Sodium
B) Mercury
C) Iron
D) Aluminium

Answer: B) Mercury


23. The speed of light in vacuum is approximately:

A) 3 × 10⁶ m/s
B) 3 × 10⁷ m/s
C) 3 × 10⁸ m/s
D) 3 × 10⁹ m/s

Answer: C) 3 × 10⁸ m/s


24. Which blood group is called the universal donor?

A) A
B) B
C) AB
D) O

Answer: D) O


25. Which of the following is an example of a chemical change?

A) Melting of Ice
B) Boiling of Water
C) Burning of Paper
D) Breaking of Glass

Answer: C) Burning of Paper

Scroll to Top